UMCU

“E-Storage is super up-to-date met kennis van verschillende toepassingen, denkt out-of-the-box en komt snel met simpele oplossingen”
Martijn Klavers, ICT Engineer, UMCU
PACS archief datamigratie

Aan het woord is Martijn Klavers, ICT engineer

Martijn Klavers werkt 12 jaar als ICT engineer bij de divisie Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Een mooie periode waarin hij aan een aantal impactvolle veranderingen heeft meegewerkt. In 2018 moest de fysieke hardware vervangen worden door een virtuele omgeving, oftewel een omvangrijk traject.

Martijn: ‘Direct nadat bleek dat de eerste uitgevoerde datamigratie van het archief niet succesvol was, hebben we, na de eerdere goede ervaringen, E-Storage gevraagd te helpen. Nadat E-Storage een succesvolle PoC uitvoerde, had ik meteen het vertrouwen dat het goed zou komen. E-Storage maakte goede afspraken met de applicatieleverancier Sectra en het UMC Utrecht.’

E-Storage en de divisie Radiologie en Nucleaire Geneeskunde hebben al eerder samengewerkt op het gebied van hardware support van de oude PACS. “Dat liep toen heel lekker. De mensen van E-Storage luisteren goed naar wat wij willen en weten wat belangrijk is voor ons ziekenhuis. Ze zijn super up-to-date met kennis van verschillende toepassingen, denken out-of-the-box en komen snel met simpele oplossingen. Ze regelen gewoon wat nodig is. Snelle en laagdrempelige dienstverlening, precies wat we nodig hebben”, aldus Martijn.

Het was enorm belangrijk om een exacte kopie van data van locatie A naar locatie B te krijgen. Dat ging om miljoenen bestanden. Tijdens de datamigratie van het PACS-archief, moest de oude omgeving blijven draaien. Nadat de divisie Radiologie en Nucleaire Geneeskunde de nieuwe virtuele omgeving had gebouwd, alle servers waren ingericht en het nieuwe archief daar vervolgens aan was gehangen, ging de oude omgeving uit en de nieuwe aan. De businesskant heeft tijdens dit omvangrijke traject nergens last van gehad; mede dankzij de succesvolle datamigratie door E-Storage!

Veilige datamigratie voor radiologie UMCU

door Thijs van Wegen (rechts op foto)

De afdeling Radiologie van het UMCU is wat apparatuur en mankracht betreft een van de grootste afdelingen van Europa. Elke dag bezoeken circa 500 patiënten de afdeling Radiologie. Per jaar doen zij circa 180.000 verrichten, waaronder 25.000 MRI-scans, 27.000 CT-scans en 70.000 röntgenfoto’s. De infrastructuur waarop de beelden werden bewaard was verouderd. Sectra was verantwoordelijk  voor de oude infrastructuur, de afdeling Radiologie van het UMCU bouwde de nieuwe. Uitdaging was om de bestaande beelden te migreren naar de nieuwe omgeving. Het ging om miljoenen beelden, ter grootte van 120 terrabite.

Op dat moment stelde e-Storage een Migratie Proof of Concept (Poc) voor. De applicatie die e-Storage gebruikte om de beelden te migreren (Datadobi) had diverse voordelen ten opzichte van de open source software die Sectra zelf gebruikte waaronder: data verificatie, de mogelijkheid per bestand te kunnen zien wat goed gaat en wat niet, makkelijker management van grote batches en de mogelijkheid gebruikers en gedeelde mappen mee te nemen in de migratie. De resultaten van de PoC waren dusdanig goed, dat e-Storage de opdracht overnam van Sectra voor de volledige datamigratie.

De datamigratie vond in een tijdsbestek van 2 maanden plaats. Terwijl de afdeling radiologie van het UMCU de nieuwe omgeving bouwde, migreerde e-Storage de data. Gedurende de hele periode bleef het oude beeldenarchief beschikbaar. Op het moment van switch-over naar de nieuwe omgeving, waren alle beelden veilig en compleet overgezet.

“Datamigratie is iets heel moois. Om het goed te kunnen doen moet je out of the box denken. Het geheel zien en de mogelijkheden. Als kennishuis hebben we toegevoegde waarde. Veel bedrijven hebben verstand van een stukje in de IT: van storage, van data, van applicatie, van infrastructuur, maar e-Storage heeft kennis van al die verschillende stukjes. Een klantvraag is bij ons een teameffort, intern opgepakt door een team en tesamen met de klant als team. Zo kunnen we verschillende stukjes kennis combineren naar de beste oplossing voor de klant” (Thijs van Weegen, System Engineer)

“Veilige datamigratie voor radiologie UMCU”
Frans Bijma
System Engineer
Healthcare
Contact Frans Bijma Lees de blog van Frans Bijma